Cuvântul zilei, 2 ianuarie 2018

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
entropie
imagine © Andrea Homorodean

ENTROPIE, entropii, s. f. 1. Mărime de stare termică a sistemelor fizice, care crește în cursul unei transformări ireversibile a lor și rămâne constantă în cursul unei transformări reversibile. 2. Mărime fundamentală în teoria informației, care indică cantitatea de informație raportată la un element al mesajului transmis. 3. P. gener. Măsură care indică gradul de organizare a unui sistem. – Din fr. entropie.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 2 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: decoleta

Pe 2 ianuarie 1812, Napoleon i-a făcut o vizită lui Benjamin Delessert, om de afaceri care începuse să producă zahăr din sfeclă folosind un procedeu revoluționar. În fața muncitorilor și a ministrului său de interne, împăratul, sedus de idee, i-a pus pe piept antreprenorului propria cruce a Legiunii de Onoare! Procedeul lui Delessert a fost de interes strategic pentru că urma să înlocuiască zahărul din trestie care nu mai ajungea în Franța din cauza blocadei continentale.
iconița cuvântului zilei

2023: hipertermie

În 1906 americanul Willis Carrier obține brevetul pentru invenția primului aparat de aer condiționat din lume.
iconița cuvântului zilei

2022: inconveniență

S-a născut în 1886 Apsley Cherry-Garrard, zoolog și explorator britanic, participant la expediția Terra Nova a lui Robert Falcon Scott în Antarctica. În 1922 Cherry-Garrard povestește în cartea Cea mai proastă călătorie din lume (în engleză The worst journey in the world) despre dificultățile întâmpinate în expediție, despre cauzele rezultatului său dezastruos și despre semnificația suferinței umane în condiții extreme.
iconița cuvântului zilei

2021: macrobie

S-a născut în 1903 japoneza Kane Tanaka care la 118 ani este în prezent cea mai longevivă persoană în viață.
iconița cuvântului zilei

2020: volant

În 1843 are loc la Dresda premiera operei Olandezul zburător de Richard Wagner.