Cuvântul zilei, 9 noiembrie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
breșă
© imagine Teodora Pașcanu

BREȘĂ, breșe, s. f. 1. Culoar în barajele sau în obstacolele construite de inamic, în scopul trecerii trupelor. ♦ Spărtură în zidul unei fortificații; străpungere făcută în dispozitivul de luptă al inamicului. 2. Spărtură într-un gard, într-un zid, într-o îndiguire etc. – Din fr. brèche.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 9 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: sorti

„Ziua sorții” în Germania („Schicksalstag”). Ziua de 9 noiembrie este deosebit de importantă pentru istoria Germaniei deoarece este data a cel puțin cinci evenimente emblematice în 150 de ani de istorie a Germaniei contemporane: executarea parlamentarului Robert Blum, după răscoala vieneză (1848), abdicarea împăratului, cu două zile înainte de armistițiu și proclamarea Republicii de la Weimar (1918), puciul lui Adolf Hitler de la München a eșuat (1923), Noaptea de Cristal nazistă (1938), căderea Zidului Berlinului (1989).
iconița cuvântului zilei

2022: silabar

Jumătate din traficul global de mesaje vocale Messenger este generat de Cambodgia prin cei 17 milioane de locuitori. Unul dintre factori constă în complexitatea scriiturii khmere formate din 74 de litere (cel mai lung alfabet din lume). Alfasilabarul khmer nu este potrivit paradigmei tastaturii impuse de alte sisteme. Pe un smartphone sunt necesare două pagini cuplate cu un set de combinații pentru a accesa grafemele. Acest lucru face dificilă utilizarea acestora în comparație cu tastatura latină. Inaccesibilitatea tastaturilor a favorizat utilizarea mesajelor vocale. Astăzi este ziua națională a Cambodgiei.
iconița cuvântului zilei

2021: ostentație

Pe 9 noiembrie 1937 diamantul Cullinan îi este dăruit regelui Marii Britanii, Edward al VII-lea. Este cel mai mare diamant găsit vreodată (621 g).
iconița cuvântului zilei

2020: posadă

În 1330 începe lupta de la Posada, în care oastea lui Basarab I s-a confruntat cu oștirea ungară condusă de Carol Robert de Anjou.
iconița cuvântului zilei

2019: ranversa

S-a născut în 1929 Imre Kertész, scriitor maghiar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2002. Printre cărțile traduse în limba română se numără și Altcineva. Cronica schimbărilor, o colecție de eseuri ale autorului, ieșit din claustrarea în care trăise până în 1989.