Cuvântul zilei, 25 septembrie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
morganism
© imagine Ramona

MORGANISM s. n. (Biol.) Concepție potrivit căreia substratul material al eredității este cromozomul, în care genele sunt dispuse liniar, în puncte precise. – Din germ. Morganismus.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 25 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: convergență

În 1976 s-a înființat la Dublin formația U2. Unul dintre cîntecele lor celebre, One, vorbește despre unificarea Germaniei și despre relațiile complicate din sânul formației, la acel moment.
iconița cuvântului zilei

2022: hăuli

În 1913 s-a născut Maria Tănase. Nicolae Iorga a supranumit-o „Pasărea măiastră”.
iconița cuvântului zilei

2021: peaj

În urmă cu 100 de ani, la Berlin, a fost dată în folosință AVUS, prima autostradă din lume. Numele reprezintă acronimul companiei germane care a realizat-o: Automobil-Verkehrs- und Übungs-Straße.
iconița cuvântului zilei

2020: irascibilitate

S-a născut în 1949 Pedro Almodóvar, regizor, scenarist, producător, director și actor spaniol. Intrigile tipice din filmele lui sunt foarte intense, în culori puternice și cu multe scene isterice. Unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale se numește Femei în pragul unei crize de nervi.
iconița cuvântului zilei

2019: spahiu

În 1396 a avut loc bătălia de la Nicopole, în care trupele otomane conduse de Baiazid I au înfrânt o alianță de cruciați.