Cuvântul zilei, 13 mai 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
circumnavigație
imagine © Andrea Homorodean

CIRCUMNAVIGAȚIE s. f. călătorie pe mare în jurul unui continent sau împrejurul lumii. (< lat. circumnavigatio, fr. circumavigation)

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 13 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: deviză

Între 1987 și 2016, parcurile Disney din SUA au avut propria monedă: dolarul Disney. Bancnotele au fost tipărite în același format ca dolarul american, cu același nivel de siguranță. Și astăzi se mai poate plăti cu ele sau pot fi schimbate în dolari reali. Pe 13 mai 2016, Disney a anunțat sfârșitul acestei monede.
iconița cuvântului zilei

2022: jungher

Se spune că pe 13 mai 1637 a fost inventat cuțitul de masă (cu vârful rotund). Cardinalul Richelieu, sătul să-și vadă invitații scobindu-se între dinți cu vârfurile cuțitelor, a ordonat ca toate cuțitele din bucătăria sa să fie tocite la vârf.
iconița cuvântului zilei

2021: cervix

S-a născut în 1883 Georgios Papanikolaou, medic grec, inventator al testului de cancer de col uterin.
iconița cuvântului zilei

2020: vil

S-a născut în 1939 actorul american Harvey Keitel. Printre rolurile sale cele mai cunoscute se numără și cel al locotenentului de poliție din filmul Un polițist corupt.
iconița cuvântului zilei

2019: papier colle

S-a născut în 1882 pictorul francez Georges Braque, fondator – alături de Pablo Picasso – al cubismului. În 1912 ei au început să lucreze cu tehnica colajului, iar Braque inventează papiers collés.