Cuvântul zilei, 16 martie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
conducție
© imagine Addell Design

CONDUCȚIE, conducții, s. f. Denumire dată fenomenului de trecere a curentului electric și a celui de transmitere a căldurii prin masa unui corp. – Din fr. conduction.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 16 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: așarna

În 1822 s-a născut Rosa Bonheur, pictoriță și sculptoriță franceză, specializată în reprezentarea animalelor. Această artistă a solicitat și a obținut de la prefectul Parisului un permis de travesti care-i permitea să poarte pantaloni, pentru a studia și a picta mai liber animalele preferate.
iconița cuvântului zilei

2023: nestingherit

Richard Stallman, fondatorul sistemului de operare GNU/Linux, împlinește 70 de ani.
iconița cuvântului zilei

2022: fazendă

În 2010 a fost lansat The Dark Side of Chocolate, un documentar despre exploatarea și sclavia copiilor pe plantațiile de cacao. Există încă peste un milion și jumătate de copii obligați să lucreze pe plantații. Nestlé și alte grupuri importante au fost invitate să vadă documentarul, dar au refuzat. Producătoarea Helle Faber a instalat apoi un ecran gigant în fața sediului central al Nestlé din Elveția și l-a difuzat.
iconița cuvântului zilei

2021: aul

În 2014, sub presiunea Moscovei, este organizat în Crimeea un referendum privind aderarea la Rusia. Rezultatele anunțate sunt de 96,77% dintre alegători în favoarea aderării, cu o rată de participare de 86%. Crimeea fusese până în acea zi o regiune a Ucrainei.
iconița cuvântului zilei

2020: stanță

S-a născut în 1839 poetul și eseistul francez Sully Prudhomme, primul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1901. Printre operele sale se numără și volumul Stanțe și poeme.