Cuvântul zilei, 26 ianuarie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
hindus
© imagine Oana - Miolk

HINDUS, -Ă, hinduși, -se, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Denumire folosită în trecut pentru populația din India. 2. Adj. Care aparține Indiei sau hindușilor (1), privitor la India sau la hinduși. 3. Adj., s. m. și f. Hinduist. – Din fr. hindou.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 26 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: sadea

Pe 26 ianuarie 1928 s-a născut Roger Vadim, regizor de film, scenarist, actor, romancier și poet francez. A revoluționat cinematografia filmând în exterior, în decoruri naturale, în epocă regula fiind să se filmeze în studio. Această tehnică a contribuit la succesul primului său film din 1956 Et Dieu... créa la femme (Și Dumnezeu... a creat femeia).
iconița cuvântului zilei

2023: cacadu

Ziua Națională a Australiei
iconița cuvântului zilei

2022: intangibil

În 1918 guvernul Rusiei Sovietice întrerupe relațiile diplomatice cu România. În legătură cu tezaurul României, sovietul comisarilor poporului al RSFS Ruse declară: „Tezaurul României, aflat în păstrare la Moscova, se declară intangibil pentru oligarhia română. Puterea sovietică își asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului român”. Tezaurul a fost parțial restituit, dar cea mai mare parte se află încă în Rusia.
iconița cuvântului zilei

2021: maharajah

Ziua Indiei
iconița cuvântului zilei

2020: adamant

În 1905 a fost descoperit în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan. În stare brută cântărea 3.106 carate (621 g). Diamantul a fost tăiat în 105 piese, 9 mari si 96 mici.