Cuvântul zilei, 23 decembrie 2016

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
tranzistor
© imagine Tiberiu

TRANZISTOR, tranzistoare, s. n. 1. Semiconductor al unui circuit electric servind ca amplificator de putere. 2. Aparat de radio portativ prevăzut cu mai multe tranzistoare (1). [Pl. și: (m.) tranzistori.Var.: transistor s. n.] – Din fr. transistor, germ. Transistor.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 23 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: perpetua

S-a născut în 1896 Giuseppe Tomasi di Lampedusa, scriitor sicilian faimos datorită singurului său roman intitulat Ghepardul, din care este extrasă replica devenită celebră: „Dacă vrem ca totul să rămână așa cum este, totul trebuie să se schimbe” (în italiană „Se vogliamo che tutto resti com’è, bisogna che tutto cambi”), aluzie la faptul că sprijinind schimbarea politică cineva își poate menține statutul și privilegiile.
iconița cuvântului zilei

2022: consunant

În 2016, zborul 209 al companiei Afriqiyah Airways a fost deturnat pe aeroportul din Malta de către pirați ai aerului. Printr-o curioasă coincidență, aeroportul găzduia în acea zi filmările pentru filmul Entebbe consacrat operațiunii de deturnare și salvare a unui zbor Air France din 1976. În film au fost incluse imagini de la evacuarea reală a zborului 209.
iconița cuvântului zilei

2021: mirean

Astăzi sărbătorim Festivus! Este momentul să ne umplem de spiritul sărbătorilor, să facem donații la The Human Fund și să ne vărsăm năduful pe comesenii noștri. Festivus este bazat pe fapte reale, ca toate celelalte sărbători din această perioadă.
iconița cuvântului zilei

2020: demarcație

În 1920 Irlanda de Nord a fost separată administrativ de restul Irlandei. Parlamentul s-a împărțit în două: unul la Dublin și celălalt la Belfast.
iconița cuvântului zilei

2019: surescitat

În 1888, după o ceartă cu Paul Gauguin, pictorul olandez Vincent van Gogh, într-unul din momentele sale de rătăcire, își taie o parte din urechea stângă.