Cuvântul zilei, 28 mai 2016

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
zbat
© imagine Ramona

ZBAT, zbaturi, s. n. Pală metalică sau din lemn, montată la periferia unei roți, care constituie propulsorul unei nave cu aburi destinate navigației pe ape interioare cu adâncime mică. – Din zbate (derivat regresiv).


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 28 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: prototip

În 1936 matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul Despre numerele calculabile cu aplicații în problema deciziei, introducând conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, punând astfel bazele teoretice pentru dezvoltarea calculatoarelor.
iconița cuvântului zilei

2018: locomoție

S-a născut în 1968 cântăreața australiană Kylie Minogue. Unul dintre cele mai cunoscute cântece ale ei se intitulează „Locomotion”.
iconița cuvântului zilei

2017: armadă

În 1588 flota spaniolă Invincibila Armada a ridicat ancora din portul Lisabona îndreptându-se spre Canalul Mânecii cu scopul de a realiza o debarcare pe Insula Marea Britanie.
iconița cuvântului zilei

2015: bond

În 1908 se naște Ian Fleming, scriitor britanic creator al personajului James Bond.
iconița cuvântului zilei

2014: folie

În 1987, germanul Matias Rust, în vârstă de aproape 19 ani, ateriza în Piața Roșie, după ce trecuse ilegal granița URSS-ului, cu un avion de mici dimensiuni.
iconița cuvântului zilei

2013: graal

1999: La Milano, Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină este expusă publicului din nou;
iconița cuvântului zilei

2012: menuet

În 1805 a murit compozitorul Luigi Boccherini, autorul celebrului Menuet.

Comentarii