Cuvântul zilei, 6 martie 2016

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
capodastru
imagine © Marion Minkenberg

CAPODÁSTRU, capodastre, s. n. Dispozitiv, făcut de obicei din metal, care se fixează pe gâtul chitarei, scurtând simultan lungimea tuturor corzilor și ridicând frecvența sunetelor.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 6 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: infera

Pe 6 martie 1869 Dmitri Mendeleev a prezentat tabelul periodic al elementelor în fața Societății de Chimie din Rusia. Mendeleev nu a fost primul care a structurat elementele într-un tabel, dar a fost primul care a inferat existența elementelor lipsă și proprietățile acestora.
iconița cuvântului zilei

2023: ostoi

În 1970 The Beatles au lansat cîntecul Let It Be.
iconița cuvântului zilei

2022: axion

În 1866 s-a născut Dumitru Georgescu-Kiriac, compozitor și folclorist român. Multe dintre lucrările sale sunt inspirate din muzica psaltică ortodoxă.
iconița cuvântului zilei

2021: oculta

Pe 6 martie 1967 s-a născut Glenn Greenwald, jurnalist, scriitor și, începînd cu 2013, denunțător al programelor de supraveghere în masă derulate de diverse guverne.
iconița cuvântului zilei

2020: paidos

În 1897 a fost adoptată Legea repausului în zilele de duminică și sărbători. Conform legii, repausul era acordat o jumătate de zi, duminică dimineață, și 14 sărbători pe an.