Cuvântul zilei, 4 septembrie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
scăpăta
© imagine Carmen Nistor

SCĂPĂTA, scapăt, vb. I. Intranz. 1. (Pop.; despre Soare, Lună și alți aștri; la pers. 3) A coborî spre asfințit; a apune, a asfinți. ♦ A aluneca în jos, a cădea, a se cufunda. ♦ (Despre ochi, priviri) A luneca, a se abate de pe obiectul fixat (din cauza oboselii). 2. A sărăci. – Lat. *excapitare.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 4 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: conteni

4 septembrie 1870: Imperiul francez își încetează existența, ca urmare a declarării a celei de-A Treia Republici Franceze (Napoleon al III-lea fiind capturat după capitularea sa în războiul franco-prusac).
iconița cuvântului zilei

2022: exaltat

În 1896 s-a născut Antonin Artaud, teoretician, actor, scriitor, eseist, designer și poet francez. Dezechilibrele sale mentale i-au alimentat creația.
iconița cuvântului zilei

2021: megalopolis

În 1781 a fost fondat Los Angeles, al doilea oraș din Statele Unite în număr de locuitori, după New York. Face parte din megalopolisul californian SanSan.
iconița cuvântului zilei

2020: tinchi

În 476 generalul dintr-un neam germanic Odoacru l-a înlăturat de pe tron pe împăratul roman Romulus Augustus, punând capăt Imperiului Roman de Apus.
iconița cuvântului zilei

2019: colligatum

S-a născut în 1768 scriitorul și diplomatul francez François-René de Chateaubriand, considerat fondatorul romantismului în literatura franceză. A scris Miscelanee politice și polemice și Miscelanee literare.