Cuvântul zilei, 30 august 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
decadentism
© imagine Carmen Nistor

DECADENTÍSM (< fr.) s. n. 1. Termen aplicat uneori epocilor care preced declinul unor culturi și civilizații (v. și alexandrinism 2). 2. Mișcare literară din a doua jumătate a sec. 19 caracterizată prin cultivarea rafinamentului excesiv, a artificialului și a morbidului (de unde și înțelegerea uneori peiorativă a d.). Principiul de bază al d., expus de Th. Gautier și Baudelaire, este opoziția față de ceea ce este natural. Premers de opera lui Baudelaire, Rimbaud și Verlaine, d. culminează cu J. Laforgue, M. Rollinat, J. Huysmans s.a. În Anglia, mișcarea se naște din cercul prerafaeliților și atinge apogeul în opera lui O. Wilde. În literatura română, cei mai importanți reprezentați ai d. sunt G. Bacovia și Mateiu I. Caragiale. 3. (ARTE PL.) Termen conotat negativ de critica tradiționalistă, cu precădere de cea realist-socialistă, aplicat curentelor artistice de avangardă de la începutul sec. 20.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 30 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: glasnost

În 2022 a murit Mihail Gorbaciov. Om cu convingeri și inimă, a inițiat o tranziție democratică a URSS. De asemenea, a încheiat un tratat cu Statele Unite privind dezarmarea nucleară.
iconița cuvântului zilei

2022: asignat

În 1948, Regatul Unit a emis cele mai rare bancnote din istorie: 9 bancnote de un milion de lire sterline. Folosite ca parte a Planului Marshall, au fost distruse după șase săptămâni, cu excepția a două exemplare, păstrate și astăzi în colecții private.
iconița cuvântului zilei

2021: exige

În 1963 a fost inaugurat „telefonul roșu”, linie de comunicare directă între președinții american și sovietic.
iconița cuvântului zilei

2020: blagă

S-a născut în 1930 Warren Buffett, investitor, om de afaceri și filantrop american. Este recunoscut ca fiind al 4-lea în lista celor mai bogați oameni din lume în anul 2020.
iconița cuvântului zilei

2019: apologet

S-a născut în 1748 Jacques-Louis David, unul dintre cei mai influenți pictori francezi ai stilului neoclasic. A fost un admirator fervent al lui Napoleon, fiind numit de acesta drept prim pictor al curții imperiale.