Cuvântul zilei, 19 iulie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
peltic
© imagine Carmen Nistor

PELTIC, -Ă, peltici, -e, adj. (Despre oameni) Care rostește defectuos anumite sunete; care pronunță «s» și «z» în loc de «ș» și «j» (v. cepeleag, sîsîit); (despre vorbirea omului) care prezintă acest defect. Vorbea repede, cu un imperceptibil accent peltic.Nu mă considera nimeni o fetiță peltică și străvezie. G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. II 194. Henrieta...prinse a vorbi cu ea [cu fetița] limba peltică a copiilor. D. ZAMFIRESCU, la TDRG. ◊ (Adverbial) Vorbea moale, cam peltic, și ochii umezi niciodată nu se ținteau asupra omului. SADOVEANU, O. VI 138. E un om de treabă ginerele; dar e slab de înger. vorbește peltic. CARAGIALE, S. 81. ◊ (Substantivat) Sub această rubrică se așază «esercițiele de pronunțare», făcute în ciuda copiilor, gîngavilor și pelticilor. TEODORESCU, P. P. 258.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 19 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2025: imputare

În anul 64, un incendiu a izbucnit la Roma într-un magazin din apropiere de Circus Maximus, la poalele Colinei Palatin, unde se afla Palatul Imperial. Orașul a fost devastat de flăcări timp de șase zile. Nero a dat vina pe creștini pentru dezastru. A fost începutul primelor persecuții împotriva creștinilor.
iconița cuvântului zilei

2024: oseminte

În 2001, o misiune franco-ciadiană condusă de paleontologul Michel Brunet (Universitatea din Poitiers) a descoperit un craniu vechi de șapte milioane de ani într-o zonă deșertică scăldată cândva de apele lacului Ciad. Acesta a fost botezat Toumaï („speranță de viață” în limba locală). În prezent, este considerat cel mai vechi strămoș din linia care a dat naștere omului, după ce s-a separat de cimpanzei, cu mult înainte de celebra Lucy.
iconița cuvântului zilei

2023: malpraxis

S-a născut în 1896 Archibald Joseph Cronin, medic și scriitor scoțian. Cel mai cunoscut roman al său, Citadela (1937), o poveste despre lupta unui doctor al unei companii miniere de a echilibra integritatea științifică cu obligațiile sociale, a contribuit la promovarea înființării Serviciului Național de Sănătate (NHS) în Regatul Unit, dezvăluind inechitatea și incompetența practicii medicale la acea vreme.
iconița cuvântului zilei

2022: atrium

În 1936 s-a născut Norman Manea, scriitor și om de cultură evreu născut în România, care trăiește din 1988 în Statele Unite. Unul dintre romanele sale se numește Atrium.
iconița cuvântului zilei

2021: escalator

În 1900, inaugurarea primei linii de metrou din Paris.