Cuvântul zilei, 1 iunie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
anlumina
© imagine Carmen Nistor

ANLUMINA vb. tr. 1. a orna cu miniaturi. 2. a împodobi cu ornamente. (< fr. enluminer)

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 1 iunie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: exorciza

Născut în Statele Unite, în 1935, Ronald Edwin Hunkeler a inspirat filmul The Exorcist. A fost un copil cu probleme de comportament, interpretate ca semne de posedare, nu ca simptome psihiatrice. A fost supus mai multor ședințe de exorcizare în timpul cărora a devenit foarte violent.
iconița cuvântului zilei

2022: soroci

Pe 1 iunie 1947 a apărut prima reprezentare grafică a Ceasului Apocalipsului (Doomsday Clock). Ceasul a pornit de la 7 minute pînă la miezul nopții, a fost relaxat la 17 minute pînă la miezul nopții după încheierea Războiului Rece, dar în prezent se află la 100 de secunde (1:40 minute) de miezul nopții.
iconița cuvântului zilei

2021: muabilitate

În 2017, singur împotriva tuturor, președintele Statelor Unite, Donald Trump, denunță acordul climatic de la Paris semnat pe 12 decembrie 2015, care prevede limitarea încălzirii globale la maximum 2 grade. Joe Biden, la doar câteva ore după preluarea mandatului, anunță revenirea SUA la acordul climatic de la Paris.
iconița cuvântului zilei

2020: burtieră

În urmă cu 40 de ani avea loc prima transmisiune a postului de știri CNN.
iconița cuvântului zilei

2019: clișeiza

S-a născut în 1926 Marilyn Monroe, actriță, model, cântăreață și sex simbol. A fost distribuită în multe filme în rolul blondei naive.