Cuvântul zilei, 7 decembrie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
verism
© imagine Carmen Nistor

verism (< it. verismo „realism”), școală italiană de operă*, de la sfârșitul sec. 19, al cărei corespondent în literatură a fost realismul, reprezentat de Balzac și Stendhal, apoi de Flaubert, Zola, Maupassant – mai ales în forma sa naturalistă, precum și pozitivismul lui Auguste Comte și determinismul lui Hippolyte Taine în filozofie. Tendința și doctrina v. era înlocuirea libretelor* idealiste cu subiecte inspirate din realitatea vieții cotidiene. Ele erau întemeiate pe observație și analiză, pe veridicitate, pe înlăturarea diferențelor dintre frumos și urât, bine și rău. Liniștea și seninătatea acțiunii din operele clasice au fost înlocuite în opera veristă cu dramatismul și disperarea. Ariile* de coloratură* sau recitativele* lirice au căpătat o tentă melodramatică de un naturalism pronunțat. Înainte ca Mascagni să scrie Cavaleria rusticana (1890) și Leoncavallo Paiațe (1892) – prima redând scene din viața țărănească, a doua, scene din viața circului, Verdi prefigura v. în opere ca Rigoletto, Trubadurul, Othello, Falstaff, mai ales prin tensiunea dramatică și conflictele dintre personaje, descrise fără rețineri. Opera care a stârnit cele mai mari controverse din pricina „naturalismului” său exacerbat a fost Louise (1900) de Gustave Charpentier. Opera a fost comparată cu o „parodie a operei clasice”. Elementele ei muzicale se transformă în adevărate simulacre a ceea ce însemna rafinament și poezie; „vechea serenadă a tenorului din culise este înlocuită cu lamentația unui cântăreț în curtea hotelului, baletul tradițional prin dans, în locul muzicii de lux, miorlăituri, în fine, această operă realistă este de o mare tristețe, aceea pe care o încerci în fața unei copii prea exacte a unor scene penibile din viață”. De un v. „mai liric” sunt și unele dintre operele lui Puccini: Boema, Tosca, Cio-Cio-San. O apropiere s-ar putea face și între v. propriu-zis și maniera în care Berg, de ex., și-a construit operele Wozzeck și Lulu, intensificând paroxistic stările sufletești ale personajelor. V. italian i-a influențat și pe compozitorii școlilor naționale (Smetana, Janácek, Musorgski) sau pe unii compozitori români (Drăgoi, Negrea).


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 7 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: colonadă

S-a născut în 1598 Gian Lorenzo Bernini, arhitect, sculptor și pictor, reprezentant de seamă al barocului italian. Pricipala sa contribuție arhitecturală este Piața Sfântului Petru din Roma, delimitată de o colonadă gigantică formată din 284 de coloane, desfășurate pe patru rânduri, cu 140 de statui.
iconița cuvântului zilei

2018: cognitiv

S-a născut în 1928 Noam Chomsky, lingvist, filosof, istoric și activist politic american, considerat părintele lingvisticii moderne. Este unul dintre fondatorii domeniului de studiu interdisciplinar cunoscut sub numele de științe cognitive.
iconița cuvântului zilei

2017: metar

Ziua internațională a aviației civile.
iconița cuvântului zilei

2016: retor

În 43 î.e.n. este asasinat Marcus Tullius Cicero, orator, filozof, politician roman.
iconița cuvântului zilei

2015: mock-up

Ziua internațională a aviației civile.
iconița cuvântului zilei

2013: ambuscadă

1941 – Atacul de la Pearl Harbour
iconița cuvântului zilei

2012: ambrozie

Sf Ambrozie la romano-catolici si Ambroziu la greco-catolici

Comentarii