Cuvântul zilei, 19 octombrie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
beatifica
© imagine Carmen Nistor

BEATIFICA, beatific, vb. I. Tranz. (La catolici) A trece o persoană decedată în categoria fericiților bisericii, aflați pe o treaptă inferioară sfinților. [Pr.: be-a-] – Din lat. beatificare. Cf. fr. béatifier.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 19 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: șah

În 1922 s-a născut Ebrahim Golestan, regizor de film și scriitor iranian. Figură avangardistă, a fondat primul studio de film din țara sa. După Revoluția islamică din 1979, și-a încheiat cariera și s-a mutat la Londra, unde a dus o viață retrasă.
iconița cuvântului zilei

2022: firmament

În 2017 a fost detectat Oumuamua, primul corp interstelar provenit din afara sistemului nostru solar.
iconița cuvântului zilei

2021: oploși

În 2017 oamenii de știință japonezi anunțau descoperirea sub suprafața lunii a unei peșteri gigantice de 50 km lungime și 100 m lățime. Această peșteră ar putea oferi adăpost primilor oameni care se vor instala pe Lună.
iconița cuvântului zilei

2020: inorog

S-a născut în 1962 scriitoarea americano-britanică Tracy Chevalier, cunoscută mai ales pentru romanul său Fata cu cercel de perlă. Printre romanele sale traduse în limba română se numără și Doamna și licornul.
iconița cuvântului zilei

2019: vernacular

S-a născut în 1899 Miguel Ángel Asturias, scriitor guatemalez, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1967. În scrierile sale Asturias a fost preocupat de miturile, legendele și tradițiile ancestrale ale culturii Maya, care în opinia sa stă la baza culturii guatemaleze.