Cuvântul zilei, 2 septembrie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
sfinx
© imagine Carmen Nistor

SFINX, sfincși, s. m. I. (În mitologia greacă) Personaj feminin malefic (leoaică înaripată cu cap și tors de femeie) care, stând la marginea drumurilor, le cerea trecătorilor să dezlege o enigmă sau o ghicitoare, ucigându-i pe cei care nu știau răspunsul; (în Egiptul Antic) monstru fabulos, cu corp de leu și cap de om, care întruchipa puterea regală; monument arhitectonic de piatră înfățișând acest animal. ♦ Fig. Personaj enigmatic. II. Nume dat mai multor specii de fluturi mari, care zboară în timpul serii și noaptea. – Din fr., lat. sphinx.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 2 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: instrui

S-a născut în 1951 actorul american Mark Harmon. Din 2003 joacă în seria de televiziune NCIS: Anchetă militară în rolul agentului federal Leroy Jethro Gibbs.
iconița cuvântului zilei

2018: campestru

S-a născut în 1840 scriitorul realist italian Giovanni Verga, cunoscut mai ales pentru reprezentarea vieții din Sicilia sa natală și în special pentru povestirea (și apoi piesa de teatru) „Cavalleria Rusticana”.
iconița cuvântului zilei

2017: paleolog

În 2005 a încetat din viață scriitorul Alexandru Paleologu, membru al Academiei române.
iconița cuvântului zilei

2016: mnemonic

Keanu Reeves împlinește 52 de ani. A jucat în filmul Johnny Mnemonic.
iconița cuvântului zilei

2015: crevete

Ziua națională a Vietnamului
iconița cuvântului zilei

2013: drâmbă

1919: se naște Ovidiu Drâmba, istoric literar, asistent al lui Blaga, peste zece ani, ca lector și șef al Catedrei de limba și literatura română modernă de la Universitatea din Torino și apoi la Universitatea Catolică din Milano
iconița cuvântului zilei

2012: ojog

10 ani de la moartea Rodicăi Ojog Brașoveanu

Comentarii