Cuvântul zilei, 2 septembrie 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
nerod
imagine © Andrea Homorodean

NEROD, -OADĂ, nerozi, -oade, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care are mintea mărginită, care pricepe greu un lucru, care acționează fără să judece; (om) prost, netot, neghiob, nătărău. 2. Adj. Care aparține nerodului (1), care caracterizează pe nerod, nerozesc; care denotă, trădează prostie, prostesc; p. ext. lipsit de sens, de rațiune; stupid. [Var.: (reg.) nărod, -oa adj., s. m. și f.] – Din bg. neroda.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 2 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: dicton

În cadrul unui discurs în 1901 Theodore Roosevelt rostește dictonul Vorbește încet și poartă un băț mare; vei ajunge departe. Aforismul este considerat a descrie stilul abordat de președintele SUA în politica externă, ideea fiind negocierea pașnică dublată de putere în caz că lucrurile nu merg bine.
iconița cuvântului zilei

2021: camarad

În 1993 Statele Unite și Rusia semnează un acord de cooperare în spațiul cosmic, marcînd sfîrșitul oficial al Cursei Spațiale.
iconița cuvântului zilei

2020: grobnic

S-a născut în 1894 scriitorul austriac Joseph Roth. Printre romanele sale traduse în limba română se numără și Cripta habsburgilor.
iconița cuvântului zilei

2019: instrui

S-a născut în 1951 actorul american Mark Harmon. Din 2003 joacă în seria de televiziune NCIS: Anchetă militară în rolul agentului federal Leroy Jethro Gibbs.
iconița cuvântului zilei

2018: campestru

S-a născut în 1840 scriitorul realist italian Giovanni Verga, cunoscut mai ales pentru reprezentarea vieții din Sicilia sa natală și în special pentru povestirea (și apoi piesa de teatru) „Cavalleria Rusticana”.