Cuvântul zilei, 15 martie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
mucava
© imagine Carmen Nistor

MUCAVA, mucavale, s. f. Carton gros întrebuințat la legatul cărților, la confecționarea cutiilor, ambalajelor etc. – Din tc. mukavva.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 15 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: torefia

Pe 15 martie 1801 s-a născut Coenraad J. van Houten, chimist olandez. Lui îi datorăm ciocolata, așa cum o cunoaștem astăzi. A inventat un procedeu, utilizat și astăzi, prin care a redus la jumătate conținutul de grăsimi și aciditatea din ciocolată. Este, de asemenea, inventatorul tehnicii care a făcut posibilă extragerea pudrei din cacao, care putea fi apoi ușor diluată în apă sau lapte. Acest lucru a îmbogățit rapid compania.
iconița cuvântului zilei

2023: calapod

În 1816 s-a născut Alexis Godillot, antreprenor și pantofar francez, rămas în istorie pentru că a introdus diferențierea între pantoful drept și cel stâng, din motive de confort (înainte cei doi pantofi erau identici). Tot lui i se datorează și stratul impermeabil dintre talpă și pantof.
iconița cuvântului zilei

2022: navlosi

În 1975 murea Aristotel Onassis, renumit armator grec, unul dintre primii constructori de supertancuri petroliere, proprietar al unor mari hoteluri și bănci în întreaga lume, dar și una dintre cele mai proeminente figuri din viața mondenă internațională în epocă. A fost amantul cântăreței Maria Callas, apoi soțul lui Jacqueline Kennedy.
iconița cuvântului zilei

2021: op-art

În 1997 murea la Paris pictorul francez de origine maghiară Victor Vasarely, figură esențială în istoria artei optice.
iconița cuvântului zilei

2020: prindori

În 1996 ONU a lansat proiectul Inițiativa specială pentru Africa, pentru salvarea Africii de subdezvoltare prin acordarea a 25 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani și mobilizarea agențiilor împotriva sărăciei și maladiilor.