Cuvântul zilei, 15 martie 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
navlosi
imagine © Andrea Homorodean

NAVLOSI, navlosesc, vb. IV. Tranz. A închiria un vas de transport (aparținând unui proprietar particular). – Din ngr. enávlosa (aor. al lui navlóno).

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 15 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: torefia

Pe 15 martie 1801 s-a născut Coenraad J. van Houten, chimist olandez. Lui îi datorăm ciocolata, așa cum o cunoaștem astăzi. A inventat un procedeu, utilizat și astăzi, prin care a redus la jumătate conținutul de grăsimi și aciditatea din ciocolată. Este, de asemenea, inventatorul tehnicii care a făcut posibilă extragerea pudrei din cacao, care putea fi apoi ușor diluată în apă sau lapte. Acest lucru a îmbogățit rapid compania.
iconița cuvântului zilei

2023: calapod

În 1816 s-a născut Alexis Godillot, antreprenor și pantofar francez, rămas în istorie pentru că a introdus diferențierea între pantoful drept și cel stâng, din motive de confort (înainte cei doi pantofi erau identici). Tot lui i se datorează și stratul impermeabil dintre talpă și pantof.
iconița cuvântului zilei

2021: op-art

În 1997 murea la Paris pictorul francez de origine maghiară Victor Vasarely, figură esențială în istoria artei optice.
iconița cuvântului zilei

2020: prindori

În 1996 ONU a lansat proiectul Inițiativa specială pentru Africa, pentru salvarea Africii de subdezvoltare prin acordarea a 25 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani și mobilizarea agențiilor împotriva sărăciei și maladiilor.
iconița cuvântului zilei

2019: năsilnic

Ziua Internațională Împotriva Violenței Poliției.