Cuvântul zilei, 11 ianuarie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
arnăut
© imagine Carmen Nistor

ARNĂUT, arnăuți, s. m. 1. Soldat mercenar (de origine albaneză) angajat în garda domnească din Țările Române; p. ext. servitor înarmat, angajat de boieri mai ales pentru paza personală. 2. Specie de grâu de primăvară cu bobul mare și lunguieț, de culoare galbenă-deschis. ◊ (Adjectival) Grâu arnăut. – Din tc. arnavud.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 11 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: vistierie

S-a născut în 1757 Alexander Hamilton, politician, om de stat, finanțist și intelectual american, considerat unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii. Hamilton a fost de asemenea primul secretar al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, fiind membru al primului guvern federal al țării sub președinția lui George Washington.
iconița cuvântului zilei

2023: scufie

În 1697 a apărut Scufița roșie de Charles Perrault, cea mai veche versiune transcrisă a poveștii.
iconița cuvântului zilei

2022: indicibil

În 1966 a murit Alberto Giacometti, pictor, desenator și sculptor. În opera sa a căutat să surprindă esența ființei umane. „Bărbatul arătând cu degetul” (1947) este una dintre cele mai scumpe opere de artă din lume!
iconița cuvântului zilei

2021: cronofotografie

Ziua Națională a Artei Fotografice. Este și data nașterii lui Carol Popp de Szathmary, primul fotograf din regatul român.
iconița cuvântului zilei

2020: rufet

În 1927 Louis B. Mayer, co-fondatorul studioului Metro-Goldwyn-Mayer, anunță înființarea Academiei Americane de Film, care oferă faimoasele și prestigioasele premii profesionale cunoscute ca Academy Awards sau ca Premiile Oscar.