Cuvântul zilei, 16 decembrie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
samovar
© imagine Carmen Nistor

SAMOVAR, samovare, s. n. Vas de metal folosit la fiertul apei pentru ceai. – Din rus. samovar.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 16 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: dezarticulat

S-a născut în 1928 scriitorul american Philip K. Dick. A explorat teme sociologice, politice și metafizice în romane dominate de corporații monopoliste, guverne autoritariste și stări de conștiință alterată. Printre romanele sale traduse în limba română se numără și Timpul dezarticulat.
iconița cuvântului zilei

2022: revizionism

În 1957 începe la Moscova consfătuirea reprezentanților partidelor comuniste din 64 de țări. Se adoptă o declarație care condamnă revizionismul în general, iar în mod special revizionismul iugoslav.
iconița cuvântului zilei

2021: defensor

În 1653 Oliver Cromwell devine Lord protector al Angliei, Scoției și Irlandei (până în 1658).
iconița cuvântului zilei

2020: ighemonicos

S-a născut în 1775 Jane Austen, romancieră engleză din perioada romantică pre-victoriană, cunoscută pentru cele șase romane ale sale în care descrie, critică și comentează viața micii nobilimi britanice de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
iconița cuvântului zilei

2019: sforzando

S-a născut în 1770 compozitorul german Ludwig van Beethoven, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii.