Cuvântul zilei, 8 septembrie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
azbuche
© imagine Carmen Nistor

AZBUCHE s. f. Termen folosit în trecut pentru a denumi alfabetul chirilic. ◊ Expr. A fi la azbuche = a fi abia la începutul învățăturii. ♦ Fig. Învățătură. – Din sl. azŭ „a” + buki „b”.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 8 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: brodi

În 1504, primăria din Florența a inaugurat statuia David. Blocul de marmură din care a fost realizată fusese inițial destinat unui alt proiect, neterminat. A stat 40 de ani în atelierul Catedralei Santa Maria Del Fiore, înainte de a-i fi încredințat lui Michelangelo.
iconița cuvântului zilei

2022: empatie

În 1954 s-a născut în Tylertown, Mississippi, Ruby Nell Bridges, primul copil afro-american care a studiat într-o școală pentru copii albi, în 1960, când segregarea școlară se încheia oficial în Statele Unite. În prima ei zi de școală a fost escortată de poliție deoarece mulți manifestanți rasiști protestau împotriva unui copil „de culoare” care merge la o școală „albă”.
iconița cuvântului zilei

2021: sic

Ziua Internațională a Alfabetizării (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: sloveni

Ziua mondială a alfabetizării.
iconița cuvântului zilei

2019: plachetă

S-a născut în 1909 Max Blecher, scriitor român de origine evreiască. În 1934 a publicat singura sa plachetă de versuri intitulată Corp transparent.