Cuvântul zilei, 4 iulie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
galvaniza
© imagine Carmen Nistor

GALVANIZA vb. I. tr. 1. A acoperi cu un strat de zinc o piesă metalică (în special de oțel) pentru a rezista mai bine la coroziune. 2. A excita în mod artificial un țesut sau un organ cu ajutorul curentului galvanic în scopuri terapeutice sau experimentale. ♦ (Fig.) A însufleți. [< fr. galvaniser, cf. it. galvanizzare].

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 4 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: decima

În 1994 se încheie genocidul din Rwanda.
iconița cuvântului zilei

2022: deretica

În 1871 s-a născut Hubert Cecil Booth, inginer britanic, inventatorul aspiratorului.
iconița cuvântului zilei

2021: curiu

În 1934 moare Marie Curie, om de știință de excepție, prima femeie care a primit premiul Nobel și, până în prezent, singura care a primit două. Rămâne până astăzi singura persoană care a fost premiată în două domenii științifice distincte: fizică (1903) și chimie (1911).
iconița cuvântului zilei

2020: trena

S-a născut în 1931 scriitorul francez Sébastien Japrisot. Cel mai cunoscut roman al său, ecranizat și într-un film de succes, se intitulează O logodnă foarte lungă.
iconița cuvântului zilei

2019: comeraj

S-a născut în 1927 dramaturgul și scenaristul american Neil Simon, unul din cei mai apreciați autori de pe Broadway și câștigătorul a numeroase premii de dramaturgie. Printre piesele sale de teatru se numără și Bârfe, zvonuri și minciuni.