Cuvântul zilei, 28 mai 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
graal
© imagine Carmen Nistor

Gráal, s. n. 1. Cupă care, potrivit unui mit germanic, a fost făcută dintr-o piatră căzută din cer, devenind apoi talisman. 2. (După o legendă medievală) Sfântul graal = vas de smarald de care Hristos s-a servit la Cina cea de taină și în care Iosif a adunat sângele scurs din trupul lui Iisus când a fost răstignit. – Din germ. Graal.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 28 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: prototip

În 1936 matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul Despre numerele calculabile cu aplicații în problema deciziei, introducând conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, punând astfel bazele teoretice pentru dezvoltarea calculatoarelor.
iconița cuvântului zilei

2018: locomoție

S-a născut în 1968 cântăreața australiană Kylie Minogue. Unul dintre cele mai cunoscute cântece ale ei se intitulează „Locomotion”.
iconița cuvântului zilei

2017: armadă

În 1588 flota spaniolă Invincibila Armada a ridicat ancora din portul Lisabona îndreptându-se spre Canalul Mânecii cu scopul de a realiza o debarcare pe Insula Marea Britanie.
iconița cuvântului zilei

2016: zbat

John Fogerty, compozitor, fondator și vocal al trupei Creedence Clearwater Revival îmiplinește 71 de ani. Proud Mary este una dintre cele mai cunoscute piese de-ale trupei.
iconița cuvântului zilei

2015: bond

În 1908 se naște Ian Fleming, scriitor britanic creator al personajului James Bond.
iconița cuvântului zilei

2014: folie

În 1987, germanul Matias Rust, în vârstă de aproape 19 ani, ateriza în Piața Roșie, după ce trecuse ilegal granița URSS-ului, cu un avion de mici dimensiuni.
iconița cuvântului zilei

2012: menuet

În 1805 a murit compozitorul Luigi Boccherini, autorul celebrului Menuet.

Comentarii