Cuvântul zilei, 17 aprilie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
khmer
© imagine Carmen Nistor

KHMER, -Ă (< fr.) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La m. pl.) Populație aparținând grupului de limbi mon-khmerice și care trăiește în Cambodgea, în S Vietnamului, S Laosului și în SE Thailandei; de religie budistă. ♦ Persoană care face parte din această populație. ◊ Khmerii roșii = denumire dată de occidentali luptătorilor de extremă stângă din Cambodgea, care, în 1960, au declanșat rebeliunea împotriva prințului Norodom Sihanouk, ceea ce a dus la izbucnirea unui război civil, în urmă căruia au preluat puterea (1975), instaurând un regim dictatorial, care a fost răsturnat în 1979. După moartea lui Pol Pot (1998), ultimele nuclee ale k. r. s-au destrămat treptat. 2. Adj. Care se referă la khmeri (1), care aparține acestei populații. ◊ Arta k. = artă dezvoltată pe teritoriul Cambodgei (sec. 5-15), atingând apogeul în sec. 9-14. Reprezentative sunt grandioasele complexe de la Angkor. Tematica sculpturii este inspirată de mitologia brahmană sau budistă.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 17 aprilie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: consecvent

Actorul englez Sean Bean împlinește 60 de ani. Este cunoscut pentru interpretarea lui Ned Stark în Urzeala tronurilor, un personaj principial și consecvent, precum și pentru rolul lui Boromir din Stăpânul inelelor.
iconița cuvântului zilei

2018: ide

S-a născut în 1897 scriitorul american Thornton Wilder. Unul dintre romanele sale se intitulează „Idele lui martie”.
iconița cuvântului zilei

2017: hemofilie

Ziua Internațională a Hemofiliei
iconița cuvântului zilei

2016: confesiune

Centenarul poetei Magda Isanoș. O colecție cu poezii de-ale sale se numește Confesiuni lirice.
iconița cuvântului zilei

2015: masai

130 de ani de la nașterea scriitoarei daneze Karen Blixen. A scris despre masai în cartea tradusă la noi Din inima Africii.
iconița cuvântului zilei

2014: pezevenchi

Daffy Duck apare pentru prima oară într-un film de animat, în 1937.
iconița cuvântului zilei

2012: cupiu

Conform calendarului iulian (deci pe 29 aprilie conform celui gregorian), este publicată în Monitorul Oficial legea care reglementează înființarea Băncii Naționale a României (1880)

Comentarii