Cuvântul zilei, 14 martie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
cvadratură
© imagine Carmen Nistor

CVADRATÚRĂ s. f. 1. Construire exclusiv cu rigla și cu compasul a unui pătrat care să aibă aria egală cu aria unei figuri date. ◊ Cvadratura cercului = problemă (nesoluționabilă) care constă în găsirea unui pătrat care să aibă aceeași suprafață cu un cerc dat și a cărui latură să aibă un raport rațional cu raza cercului; fig. problemă imposibil de rezolvat. 2. Poziție aparentă în care doi aștri priviți de pe pământ au o diferență de longitudine de 90°. [Var.: cuadratúră s. f.] – Din fr. quadrature.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 14 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: eunuc

În 1742 s-a născut Agha Mohammad Khan, eunuc șef al tribului Kadjare, din nordul Iranului. A rămas în istorie pentru că l-a ucis pe ultimul șah din dinastia Zand, a pus mâna pe tron și a fondat astfel dinastia Kadjar în 1794.
iconița cuvântului zilei

2021: monegasc

În 1958 se naște Albert de Monaco, fiul prințului Rainier III de Monaco și al lui Grace Kelly.
iconița cuvântului zilei

2020: roborant

S-a născut în 1933 actorul britanic Sir Michael Caine, câștigător a două premii Oscar. Printre filmele sale se numără și Meditațiile Ritei în care Caine joacă rolul unui profesor universitar a cărui pasiune pentru literatură este reaprinsă de eleva sa Rita.
iconița cuvântului zilei

2019: deveghea

S-a născut în 1919 Alexandru Paleologu. În primele luni ale anului 1990 a fost primul și unul dintre puținii oameni de cultură români care și-au recunoscut colaborarea cu Securitatea.
iconița cuvântului zilei

2018: înhuma

În 1992 sunt înhumate la Brașov osemintele lui Nicolae Titulescu, aduse din Franța.