Cuvântul zilei, 22 februarie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
mușat
© imagine Carmen Nistor

mușat (-tă), adj. – Frumos, drăguț. – Mr., istr. mușat. Din frumos, prin intermediul lui frumușat și dintr-o deformație infantilă de tip expresiv, ca mumușat (Tiktin; REW 3450; Graur, BL, V, 70), cu reducție ca în (ma)mă-ta, (mă)măligă, (ma)morniță etc. Der. din lat. musteus „tînăr” (Giuglea, Dacor., III, 767; REW 3450N) nu este probabilă. În Trans. și înv. în toată dacor., cf. numele Mușat.Der. mușețel, s. m. (romaniță, Matricaria chamomilla). Din rom. provine mag. musacól (Edelspacher 19).

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 22 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: cercetășie

Pe 22 februarie 1857, la Londra, s-a născut Robert Baden-Powell, general și erou în războiul burilor, fondatorul scutismului.
iconița cuvântului zilei

2023: postiș

Dinții primului președinte american, George Washington, se aflau într-o stare deplorabilă: când a devenit președinte în 1789, mai avea un singur dinte. Folosea proteze fabricate din dinți de animale și de sclavi. George Washington s-a născut pe 22 februarie 1732.
iconița cuvântului zilei

2022: serigrafie

În 1987 a murit Andy Warhol, figură majoră în pop-art, cunoscut mai ales pentru portretele sale în serie: Liz Taylor, Marylin Monroe, Mao Zedong... lucrări care sugerează dorința de a aboli moartea prin transformarea muritorilor în icoane.
iconița cuvântului zilei

2021: postum

În 2009 Heath Ledger primește postum premiul Oscar pentrul rolul Joker din filmul Cavalerul negru.
iconița cuvântului zilei

2020: caiman

S-a născut în 1962 Stephen Irwin, ecolog și proprietar de grădină zoologică, cunoscut datorită documentarului său Vânătorul de crocodili de pe canalul de televiziune Discovery.