Cuvântul zilei, 11 februarie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
fonograf
© imagine Carmen Nistor

fonograf, primul aparat de înregistrare* și redare imediată a unor surse sonore, inventat în 1878 de T.A. Edison. A servit folcloriștilor ca mijloc de culegere științifică, cilindrul de ceară care înmagazina materialul înregistrat putând fi ascultat de multe ori în scopul transcrierii* cât mai fidele față de original. Față de notația „după auz” care avea dezavantajul perisabilității și acela că informatorul nu cânta niciodată la fel, înregistrarea fonografică putea păstra și timbrul* vocii (1) și emisiunea vocală specifică unei zone folclorice sau unui informator. F. a fost înlocuit după cel de al doilea război mondial cu magnetofonul*. V.: culegere; arhive fonogramice.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 11 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: medular

S-a născut în 1888 medicul neurolog Nicolae Ionescu-Șișești, profesor de Neurologie la Facultatea de Medicină din București, director al Clinicii de Neurologie a Spitalului Colentina-București, membru corespondent al Academiei Române. A adus contribuții valoroase în domeniul patologiei tumorale a măduvei spinării.
iconița cuvântului zilei

2018: conturba

Se naște în 1969 regizorul american Darren Aronofsky. Filmele sale suprarealiste („Recviem pentru un vis”, „Lebăda neagră, ”Mamă!"), considerate incomode și pline de simboluri, au stârnit adesea controverse.
iconița cuvântului zilei

2017: mlădios

În 1998 se vinde la licitație manuscrisul melodiei „Candle in the wind”, rescrisă special de Elton John și de textierul său, Bernie Taupin, pentru funeraliile prințesei Diana.
iconița cuvântului zilei

2016: pantalonadă

90 de ani de la nașterea lui Leslie Nielsen
iconița cuvântului zilei

2015: lotru

Actorul Burt Reynolds, cunoscut și pentru rolul Bandit, împlinește 79 de ani.
iconița cuvântului zilei

2014: nunțiatură

În 1929 ia naștere statul Vatican
iconița cuvântului zilei

2012: sucomba

Comentarii