Cuvântul zilei, 12 septembrie 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
raia
© imagine Carmen Nistor

RAIA, raiale, s. f. 1. Teritoriu ocupat și administrat direct de autoritățile militare turcești. 2. Nume dat de către turci locuitorilor din Moldova și Țara Românească, datori să le plătească tribut. [Pr.: -ra-ia] – Din tc. rāyā.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 12 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: vincibil

În 490 î.Hr are loc victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Maraton. Deși războaiele dintre greci și perși au continuat încă mulți ani, bătălia de la Maraton a demontat mitul invincibilității persane, pregătind terenul pentru următoarele bătălii victorioase ale grecilor, de la Salamina și Plateea.
iconița cuvântului zilei

2022: fofila

Mylène Farmer s-a născut pe 12 septembrie 1961. Este cântăreață, producătoare și actriță franco-canadiană. S-a bucurat de un succes considerabil în anii 80 în majoritatea țărilor francofone și a țărilor din Europa de Est. A apărut rar în mass-media, refuzând să vorbească despre viața ei privată. Această discreție mediatică a fost uneori descrisă de presă ca o strategie de marketing, pentru a se face de dorită.
iconița cuvântului zilei

2021: viabil

Ziua Națiunilor Unite pentru cooperarea Sud-Sud (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: parietal

În 1940 patru tineri care își urmau câinele descoperă în peștera de la Lascaux, Franța, picturi rupestre preistorice.
iconița cuvântului zilei

2019: gratuitate

S-a născut în 1921 scriitorul polonez Stanislaw Lem, cunoscut datorită romanului său Solaris. Tema romanului este futilitatea încercării de a stabili o modalitate de comunicare cu o formă de viață extraterestră de pe o planetă îndepărtată.