Cuvântul zilei, 8 iunie 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
pelagic
imagine © Vasile Alboiu

PELAGIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de fundul mării; propriu fundului mării. ◊ Zonă ~că zonă în largul mărilor și oceanelor considerată de la adâncimea de două sute de metri până la fund. Organisme ~ce plante și animale care viețuiesc în zona pelagică. /<fr. pélagique

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 8 iunie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: galion

San José este o navă spaniolă care s-a scufundat în largul coastelor Columbiei în 1708 și care astăzi se află în centrul unei bătălii juridice între Columbia, Spania și Bolivia datorită comorii pe care o deține, estimate la peste 17 miliarde de euro. Cele trei țări își revendică proprietatea: Columbia pe baza geografiei, Spania pe baza proprietății, iar Bolivia pe baza exploatării, bolivienii fiind cei care au recuperat cea mai mare parte din tezaurul de la bord.
iconița cuvântului zilei

2022: izobată

Ziua Oceanului Planetar (ONU)
iconița cuvântului zilei

2021: încrengătură

În 1955 s-a născut informaticianul englez Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web. Acesta este o rețea de pagini și documente interconectate prin legături (cunoscut colocvial, dar incorect, sub numele de Internet).
iconița cuvântului zilei

2020: oțios

S-a născut în 1903 Marguerite Yourcenar, scriitoare de limbă franceză de origine belgiană. Printre cărțile sale traduse în limba română se numără și Alexis sau Tratat despre lupta zadarnică.
iconița cuvântului zilei

2019: consonanță

S-a născut în 1867 Frank Lloyd Wright, unul dintre cei mai proeminenți și influenți architecți ai primei jumătăți a secolului 20. A fost adeptul arhitecturii organice care promovează armonia dintre habitatul uman și natură.