Cuvântul zilei, 30 mai 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
autodafe
imagine © Vasile Alboiu

AUTODAFE, autodafeuri, s. n. 1. Ceremonie în cursul căreia cei condamnați de inchiziție pentru erezie erau puși să revină la credința părăsită. 2. Ardere pe rug la care erau condamnați, în timpul inchiziției, cei socotiți eretici; p. ext. acțiune care duce la distrugerea prin foc. [Pr.: a-u-] – Din fr. autodafé.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 30 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: antecesor

În 1874, la Paris, s-a născut Ernest Duchesne, medic militar care a arătat în teza sa de doctorat, cu 32 de ani înaintea lui Fleming, că anumite mucegaiuri pot neutraliza proliferarea bacteriilor. A solicitat să i se continue demersurile, dar armata, după ce i-a acordat diploma, nu a mai făcut nicio cercetare în acest domeniu promițător. Duchesne nu a mai pus niciodată piciorul într-un laborator.
iconița cuvântului zilei

2022: profilactic

Prima carantină din istorie a avut loc în Dubrovnik (Croația) în 1377, când o epidemie de ciumă neagră a amenințat orașul. Autoritățile au impus o perioadă de așteptare de 40 de zile ambarcațiunilor care veneau din zonele infectate. Astăzi Croația își sărbătorește ziua națională.
iconița cuvântului zilei

2021: inflexiune

S-a născut în 1908 Mel Blanc, actor american evreu, specializat în dublajul desenelor animate. A fost vocea din spatele unor personaje precum Bugs Bunny, Speedy Gonzales, Daffy Duck, Porky Pig, Barney Rubble și multe altele.
iconița cuvântului zilei

2020: protimis

S-a născut în 1896 regizorul american Howard Hawks. Printre filmele sale se numără și Domnii preferă blondele.
iconița cuvântului zilei

2019: metisaj

S-a născut în 1928 regizoarea Agnès Varda, cunoscută sub numele de bunica noului val francez și una dintre pionierele cinematografiei feministe. În filmele sale a combinat adesea materiale documentare cu o poveste fictivă.