3 definiții pentru Horezu

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Horez (Hurez) n. sat în jud. Vâlcea cu o mănăstire zidită de Const. Brâncoveanu în 1695, într’o vale singuratică (unde răsună adesea strigătul de jale al hurezului).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HOREZU, oraș în depresiunea cu același nume, la poalele Măgurii Slătioara, în jud. Vâlcea; 7.412 loc. (1998). Stațiune climaterică. Vestit centru etnografic și de ceramică populară. Centru pomicol. Cherestea. Întreprindere minieră (expl. de lignit). Menționat documentar în 1487. Declarat oraș în 1968. În apropiere de află complexul mănăstiresc Hurez.

Horez (Horezu, Hurez, Hurezu), m-re în jud. Vâlcea (satul Romanii de Jos, orașul Horez), important și valoros complex monastic, cel mai vast ansamblu de arhitectură medievală din Țara Românească, principala ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. Ansamblul m-rii cuprinde m-rea propriu-zisă (1690-1697), bolnița, ctitorie a doamnei Maria (1696), Schitul sf. Apostoli, ctitorit de starețul Ioan (1698) și Schitul sf. Ștefan (1703), ctitorit de Ștefan, fiul lui Constantin Brâncoveanu. Aici a luat naștere în sec. 18 și a funcționat vestita Școală de pictură de la Horez. Bogată colecție de artă (icoane, argintărie, cărți vechi ș.a.). Întregul complex a fost restaurat între 1960 și 1975.

Intrare: Horezu
Horezu
substantiv propriu (SP069MS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Horezu
  • Horezul
plural
genitiv-dativ singular
  • Horezu
  • Horezului
plural
vocativ singular
plural