3 definiții pentru zamă

Explicative DEX

ZA 👉 ZEA.

ZEA, ZA (pl. zemi, zemuri) sf. 1 Lichidul ce se stroarce din plante, în spec. din fructe, suc: ~ de lămîie, de portocale, de prune; ~ de varză, apa acrișoară în care s’a murat varza (Mold. „moare de curechiu”); Olten. F zamă de știr (CIAUȘ.), vin prost, spălătură de butoiu 2 🍽 = SU: rămas în gazdă, face zamă, face friptură, face mămăligă și potrivește... să fie toate gata (VAS.); borșul cu carne, numit în multe sate și zamă, se mănîncă în zile de frupt (ȘEZ.); (P): măcar de te-ar arde o zamă bună, dar o zamă de raci! (RET.), mai rabdă omul un neajuns făcut de cineva de soiu, dar nu cînd i-l face un om de nimic, un netrebnic; a fi tot de-o ~, a fi deopotrivă, de aceeași teapă: primarul satului aceluia era tot de o zamă cu dînsul (FURT.); 👉 I2, OU2 3 🍽 Ou cu ~, ou moale, fiert puțin, căruia nu i s’a întărit albușul 4 🍽 = SOS [lat. vulg. zĕma < gr. ζέμα].

Regionalisme / arhaisme

zámă, zemuri, (zeama), s.f. 1. Supă; fiertură din carne sau legume; apa în care fierb bucatele. 2. Nume generic pentru diverse lichide; suc, must. 3. (în expr.) Zeamă de prune = țuică. – Lat. zema (Ivănescu, Rosetti, după DER; MDA). ■ Cuv. rom. > ucr. dzama (Macrea, 1970: 14; Candrea, după DER), pol. dziama (Macrea, 1970).

Intrare: zamă
zamă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.