6 definiții pentru veche

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Curtea-Veche f. numele fostului palat în București al lui Const. Brâncoveanu.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DUDEȘTII VECHI, com. în jud. Timiș, pe Aranca; 6.356 loc. (1995). Expl. de petrol și gaze. Stație de c. f. Până în 1965 s-a numit Beșenova neche.

FRĂTĂUȚII VECHI, com. în jud. Suceava, pe râul Suceava; 4.880 loc. (1995).

LEATEA VECHE, com. în jud. Bacău, situată în culoarul Siretului, la confl. râului Bistrița cu Siretul, la 6 km SE de municipiul Bacău; 3.895 loc. (2000). Haltă de c. f. (în satul L.V.). Hidrocentrală pe râul Bistrița (Bacău II, 30 MW), întrată în funcțiune în 1966. Creșterea bovinelor (în satul Radomirești). Legumicultură.

ORHEIU(L) VECHI, important sit arheologic în Rep. Moldova, situat pe malul drept al râului Răut, pe terit. localității Trebujeni. Ruinele orașului medieval Orhei (sec. 15-16), a cărui vatră s-a mutat în sec. 16 pe locul Orheiului actual, și ale târgului Movilova/Peștere (sec. 17); șanțuri cu val de pământ și palisadă, citadelă de piatră incluzând „palatul pârcălabului”, două biserici. Importante vestigii arheologice începând cu paleoliticul și până în epoca Hoardei de Aur, când a ființat aici (până în 1369) un oraș oriental (moschee, bazar, ateliere meșteșugărești, trei băi publice, mausolee) identificat cu „Orașul Nou” (Yangi Șehr/Șehr al-djedid), atestat de emisiuni monetare de argint și cupru datate în perioada 1363-1369.

Intrare: veche
veche
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.