3 definiții pentru sainte

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SAINTE-BEUVE [sẽtbö:v], Charles Augustin (1804-1869), critic și istoric literar francez. Prof. la Collège de France și la Lausanne. Inițial, a făcut parte din cercul romantic în spiritul acestuia scriind poezii și un roman („Voluptate”). Întemeietor al criticii biografice și psihologice, explică opera prin personalitatea autorului, stabilește familii de spirite înrudite, sesizând cu finețe filiații și afinități („Critici și portrete literare”, „Portrete contemporane”, „Port-Royal”, „Convorbiri de luni”, „Noi convorbiri de luni”). Prin colaborările la marile reviste ale epocii, a devenit o personalitate de referință în critica franceză.

SAINTE-CLAIRE DEVILLE [sẽtklé:r dəvil], Henri Étienne (1818-1881), chimist francez. Prof. la Besançon și Paris. Lucrări în domeniul chimiei organice, minerale și termochimiei. A studiat disociația gazelor la temperaturi înalte și a inventat procedee de fabricare a aluminiului (1854) și magneziului (1857).

SAULT SAINTE MARIE, oraș în SE Canadei (Ontario), situat pe râul Saint Marys (care face legătura între lacurile Superior și Huron); 74,5 mii loc. (2003). Hidrocentrală. Ind. metalurgică (fontă, oțel), cocso-chimică, de prelucr. a lemnului, textilă, a hârtiei și alim. Turism. Fundat în 1622 de exploratorul francez Étienne Brulé. În 1669, aici s-au stabilit mai mulți misionari. Oraș din 1912.

Intrare: sainte
sainte
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.