8 definiții pentru richter

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RICHTER, Johann Paul Friedrich v. Jean Paul.

RICHTER [ríktər], Adrian Ludwig (1803-1884), pictor, desenator și gravor german. Peisaje rurale în tradiție romantică. Gravuri inspirate din legendele populare. Memorii importante pentru studiul romantismului german.

RICHTER [ríktər], Burton (n. 1931), fizician american. Prof. univ. la Stanford. Lucrări privind fizica particulelor elementare. A contribuit la descoperirea unei noi particule elementare grele (particule psi, similară cu paticula Y/J descoperită de S.C. Ting). Premiul Nobel pentru fizică (1976), împreună cu S.C. Ting.

RICHTER, Charles Francis (1900-1985), geofizician american. Prof. univ. la Institutul Tehnologic din Pasadena. A propus (1935, împreună cu Beno Gutenberg) o scară seismologică logaritmică a magnitudinii, teoretic fără limită superioară, dar, în uz curent cu nouă grade, în funcție de energia eliberată de cutremur. Unul dintre realizatorii clasificării geografice a cutremurelor în legătură cu procesele geologice („Seismicitatea pământului”).

RICHTER [ríktər], Frantisek (Franz) Xaver (1709-1789), compozitor și dirijor ceh. Unul dintre reprezentanții Școlii de la Mannheim. Simfonii, concerte, mise, recviemuri, motete, muzică de cameră.

RICHTER [ríktər], Hans (1843-1916), dirijor german de origine austro-ungară. Specializat în muzica lui Wagner (prima audiție a „Inelului nibelungilor”), promovează muzica lui Brahms, Beethoven, Dvořák și Elgar. Activează preponderent în Germania și Marea Britanie.

RICHTER [ríktər], Hans Werner (1908-1993), scriitor german. Inițiatorul și organizatorul „Grupului 47”. Romane antirăzboinice și de critică a societății postbelice scrise într-un stil de reportaj sau de cinema („Urme în nisip”, „Să nu ucizi”).

RICHTER, Sviatoslav Teofilovici (1915-1997), pianist rus. Largă paletă a nuanțelor, interpretare îmbinând forța și delicatețea, rigoarea și libertatea, descoperă în fiecare lucrare ritmul interior potrivit. A excelat în creația clasică și romantică. Carieră internațională, înregistrări, integrale discografice. Trio celebru cu David Oistrah și Mstislav Rostropovici. A efectuat lungi turnee în întreaga lume, inclusiv la București.

Intrare: richter
richter
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.