4 definiții pentru rey

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

REY, Abel (1873-1940), filozof francez. Specialist în epistemologie, a consacrat primele sale lucrări studierii teoriei fizice, apărând principiile mecaniciste sub cuvânt că sunt inteligibile, împotriva energetismului. Într-o perspectivă realistă, afirmă dependența conștiinței și a cunoașterii, în privința funcțiilor biologice ale naturii și pune în lumină originile mitice, apoi tehnice ale gândirii științifice („Știința orientală de dinaintea grecilor”).

REY, Fernando (pseud. lui Fernando Casado Arambillet) (1916-1994), actor spaniol de teatru și de film. Interpretează mai ales personaje a căror morgă aristocratică disimulează gânduri necurate, fapte ticăloase, porniri depravate („Viridiana”, „Tristana”, „Filiera”, „Elisa viața mea”).

REY, Violette (n. 1943), geograf francez. Prof. univ. la Paris. Coordonatoare a programului „Interacțiunea spațială a sistemelor teritoriale în Europa” și a grupului de cercetători având ca temă Europa de Est. Studii privind România („Brașov – o vocație urbană”, „România – studiu de analiză regională”, „Noua privire asupra urbanizării României”). M. de onoare a Acad. Române (1993).

RHAGAE (RAGAE sau REY), oraș antic în Media (puținele sale ruine se află azi în N Iranului, în modernul Rey, la 8 km S de Teheran). Atestat din milen. 3 î. Hr., s-a aflat în stăpânirea Sasanizilor (sec. 3-7), când a fost unul dintre principalele centre ale zoroastrismului. Cucerit de arabi în 641, a cunoscut o permanentă prosperitate – devenit faimos prin mătăsurile și ceramica sa – până în sec. 12, când a început să decadă din cauza luptelor religioase. Cucerit și distrus de mongoli în 1220, iar populația masacrată. Popularizat de „O mie și una de nopți”, ca locul de naștere al califului Hārūn al-Rașid.

Intrare: rey
rey
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.