5 definiții pentru parti


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PARTI PRIS [Pron.: párti pri] s. n. părere preconcepută. ◊ a vorbi cu parti pris = a face aprecieri subiective, a vorbi cu părtinire. (< fr. parti pris)

táxi-párti s. n. Taximetru particular (după decembrie 1989) ◊ Taxi-parti în condiții foarte avantajoase – piese și servicii gratuite.” R.l. 10 X 91 p. 5. ◊ „Cel reținut de poliție [este] patronul unei firme de taxi-parti. R.l. 7 VIII 93 p. 16; v. și 4 VIII 93 p. 16 (abreviere din taxi[metru] parti[cular])


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

jeu-parti (cuv. fr. [jø parti], „joc în doi, dispută”), specie lirică medievală, un fel de întrecere poetic-muzicală, în care doi parteneri improvizează* alternativ, pe aceeași melodie, versuri care susțin teze opuse. În general, j. alternează 6 strofe, o strofă putând conține între 6 și 15 versuri, și se încheie cu 2 envois (dedicații) către arbitri, cântate pe melodia celei de a doua secțiuni a strofei. Termenul de j. sau parture era întrebuințat de poeții langue d’oil (la N de Loara); cei de langue d’oc (provensală) foloseau termenii tenso sau partimen. Se consideră că j. ar fi la originea „comediei cu cântecele” sau a vodevilului* din sec. 18. Se cunosc peste 180 de j., multe notate, peste 60 aparținând truverului* arlesian Jehan Bretel (m. 1272). Cele mai celebre, de Adam de la Halle: Jeu de la feuillée și Jeu de Robin et de Marion.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PARTI PRIS (fr). părere preconcepută – A vorbi cu parti pris, a face aprecieri subiective asupra unei persoane sau situații, a vorbi cu părtinire.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

parti I. partiuri s. n. (adol.) petrecere. II. s. f. (pub.) universitate particulară.

Intrare: parti
parti
invariabil (I1)
  • parti