2 definiții pentru mazarin

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MAZARIN REN/ s. m. produs de patiserie preparat din aluat, fructe zaharisite, sirop și marmeladă de caise. (< fr. mazarin)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MAZARIN [mazarẽ], Jules (1602-1661), om politic și diplomat francez. Originar din Italia. Nunțiu papal la Paris (1634-1636), a intrat în serviciul lui Richelieu, cu sprijinul căruia a devenit cardinal (1641) și căruia i-a urmat ca prim-min. (1643-1661). În timpul minoratului lui Ludovic XIV, a deținut, împreună cu Ana de Austria, conducerea de facto a Franței, continuând, prin înăbușirea mișcărilor populare și a răzvrătirilor feudale (Fronda, 1648-1653), prin înăsprirea fiscalității și întărirea autorității centrale, politica predecesorului său de consolidare a absolutismului regal. Remarcabil diplomat, a dus o politică externă abilă (Pacea din Westfalia, 1648 și Tratatul de la Pirinei, 1659), consacrând hegemonia Franței în Europa.

Intrare: mazarin
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: MDN '08
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mazarin
  • mazarinul
  • mazarinu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • mazarin
  • mazarinului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mazarinsubstantiv masculin

  • 1. Produs de patiserie preparat din aluat, fructe zaharisite, sirop și marmeladă de caise. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.