4 definiții pentru braccio

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRACCIO s. n. viola da ~ = violă din sec. XVII, ținută pe mână, din care s-a dezvoltat ulterior viola și violina. (< it. /viola da/ braccio)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

braccio (cuv. it., „braț”), cuvânt întrebuințat în epoca barocului* pentru a deosebi violele* care se țineau ca violina (viola da braccio*) de cele care se țineau pe genunchi sau între genunchi, ca violoncelul* (viola da gamba*). Acest cuvânt pare a fi la originea celui germ. Bratsche (v. violă).

lira de braccio v. liră (2).

viola da braccio (cuv. it. „de braț”) 1. Denumirea violelor în ev. med. care au fost acționate fiind ținute în braț, în poziție orizontală spre deosebire de viola da gamba „de picior”. 2. Tip de viola (v. viole) cu dimensiuni între fidula (2) și violină*. Coardele, în număr de patru, erau acordate (1) în cvinte*.

Intrare: braccio
substantiv neutru (N999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • braccio
plural
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bracciosubstantiv neutru invariabil

  • 1. (în) sintagmă Viola da braccio = violă din secolul XVII, ținută pe mână, din care s-a dezvoltat ulterior viola și violina. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.