3 definiții pentru Prodan

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PRODAN, David (1902-1992, n. Cioara, azi com. Săliștea, jud. Alba), istoric român. Acad. (1955), prof. univ. la Cluj-Napoca. Specialist în istoria medie a Transilvaniei și în geneza națiunii române, domenii în care a dat lucrări fundamentale: „Teoria imigrației românilor din Principatele Române în Transilvania în veacul al XVIII-lea” (ed. în lb. română și franceză), „Supplex Libellus Valachorum. Din istoria formării națiunii române” (ed. în limba română, engleză, germană), „Boieri și vecini în Țara Făgărașului în sec. XVI-XVII” (ed. în limba română și germană), „Iobăgia în Transilvania în sec. al XI-lea”, 3 vol., „Urbarile Țării Făgărașului”, I, 1601-1650 și II, 1651-1680, „Răscoala lui Horea”, 2 vol., „Transilvania și iar Transilvania”.

PRODAN, Ionela (n. 1947, Dăbuleni, jud. Dolj), interpretă română de muzică populară, romanțe, cântece de petrecere și folclor orășenesc. S-a distins prin inflexiunile grave ale vocii sale și o emisiune specifică stilului vechi de cântare vocală din câmpia olteană a Dunării, cu aparenta „rupere” a discursului vocal prin lovitură de glotă și trecerea vocii în falset.

PRODAN, Iuliu (1875-1959, n. Chiochiș, jud. Bistrița-Năsăud), botanist român. Acad. (1955), prof. univ. la Cluj. Contribuții fundamentale la cunoașterea florei României („Flora critică a Dobrogei”, „Flora Câmpiei Ardelene”, „Achileele României”), Ungariei, Bosniei și Herțegovinei („Ecologia plantelor halofite din România, comparate cu cele din Ungaria, șesul Tisei și Regatul S.H.S.”). Op. pr.: „Flora pentru determinarea și descrierea plantelor ce cresc în România”.

Intrare: Prodan
Prodan
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.