4 definiții pentru Pascu

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PASCU, Ștefan (1914-1998, n. Apahida, jud. Cluj), istoric român. Acad. (1974), prof. univ. la Cluj-Napoca. Director (1973-1989) al Institutului de Istorie și Arheologie din Cluj. Bogată și variată activitate științifică în domeniul istoriei medii și moderne a României („Petru Cercel și Țara Românească la sfârșitul sec. al XVI-lea”, „Meșteșugurile din Transilvania până în sec. XVI”, „Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”, „Voievodatul Transilvaniei”, „Revoluția lui Horea”, „Făurirea statului național unitar român. 1918”, vol. I). Coautor și coordonator al mai multor lucrări istorice de sinteză; editor de vechi documente. Membru al mai multor academii și societăți științifice străine.

PASCU, Ioan Gyuri (n. 1961, Agnita), muzician și actor român. Se lansează ca muzician solo în 1982. Membru al grupului satiric „Divertis” din 1987. Muzică pop, cu o îmbinare de stiluri (pop, rock, blues, reggae etc.) ce-i conferă personalitate și originalitate, pe texte proprii. Cântă cu grupurile „The Blue Workers” și „Pacific”. Muzică de film. Discografie selectivă: Mixed Grill, „Mașina cu jazzolină”, „Gânduri nevinovate”, „Lasă”, „Stângul de a visa”.

PASCU, Giorge (1882-1951, n. Bacău), lingvist, istoric literar și filolog român. Prof. univ. la Iași. Specialist în istoria limbii („Sufixele românești”, „Dicționar etimologic macedo-român”) și a literaturii române vechi („Istoria literaturii române din sec. al XVII-lea”, „Viața și operele lui D. Cantemir”).

PASCU, George (1912-1996), muzicolog, dirijor și compozitor român. Prof. univ. la Iași. Studii importante de istorie a muzicii („Muzicienii Iașului”, în colab., „Căi spre marea muzică”). Creație simfonică și camerală.

Intrare: Pascu
Pascu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.