3 definiții pentru Omar

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Omar m. Calif arab, cuceri Egiptul în sec. VII, incendiă biblioteca din Alexandria sub cuvânt că ea conține opere contrare religiunii muzulmane.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

OMAR I (’Umar al-Farūk ibn al-Hattāb), al doilea calif arab (634-644). Succesor al lui Abu Bakr. Unul dintre discipolii profetului Mahomed. Învingător al persanilor la Kadisiya (637) și Nehavend (642), a cucerit Siria și Palestina (635-640), punând bazele politice și instituționale ale noului stat arab. A stabilit data Hegirei (16 iul. 622) ca început a calendarului musulman. Asasinat de un sclav în moscheea de la Medina.

OMAR KHAYYAM (Gheyās od-Dῑn Abū ol-Fath ’Omar ebn Ebrahῑm ol-Khayyāmῑ) (c. 1048-c. 1131), savant și poet persan. Catrene (rubalate) de o mare simplitate a expresiei, alternând motive elegiace și epicureice. Multe din poemele sale pesimiste, sceptice și blasfematorii nu au fost cunoscute pentru a se evita represiunea autorităților. În scrierile sale științifice și filozofice se dovedește un remarcabil discipol al lui Avicenna. Ca matematician, a elaborat un celebru tratat de algebră, în care a clasificat sistematic ecuațiile de gradul doi și trei. Astronom reputat, a fost, alături de alți învățați, unul dintre reformatorii calendarului persan (a stabilit la 15 mart. 1079 începutul noii ere) și autorul unor importante tabele astronomice.

Intrare: Omar
Omar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.