6 definiții pentru James

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

JAMES v. Iacob.

JAMES [dʒeimz] 1. Golf pe țărmul de N al Canadei, care pătrunde pe c. 400 km în interiorul continentului, fiind prelungirea spre S a G. Hudson. Adâncimi sub 100 m. Țărmul estic, puternic dantelat; acoperit de ghețuri o mare parte din an. Ins. pr.: Akimiski, Eastmain. În el se varsă numeroase râuri: Ekwan, Attawapiskat, Albany, Moose, Nottaway, Eastman ș.a. Descoperit în 1610 de navigatorul Henry Hudson și explorat în 1631 de Thomas James. 2. Râu în partea central-nordică a S.U.A., afl. stg. al lui Missouri; 1.142 km. Izv. din reg. treptei joase a Pod. Preriilor (Platoul Missouri). Navigabil. Irigații. Cunoscut și sub denumirea de Dakota. 3. Fluviu în partea de E a S.U.A.; 547 km. Se formează prin confl. a două râuri (Jackson și Cowpasture), în aval de Clifton Forge, care izv. din M-ții Alegani, curgând pe direcție V-E, trecând prin Richmond, și se varsă, printr-un estuar, în G. Chesapeake. Navigabil în aval de Richmond.

JAMES [dʒeimz] 1. William J. (1842-1910), filozof și psiholog american. Preocupat inițial de anatomie și fiziologie, s-a reorientat către psihologie și filozofie, devenind celebru prin lucrarea „Principii de psihologie”. J. a reformulat pragmatismul inițiat de Ch.S. Pierce, reușind, prin eseurile sale, să comunice principii noii filozofii unui larg cerc de cititori; totodată, el a dezvoltat pragmatismul în direcții noi, abordând probleme de psihologie și religie. J. și-a numit propria concepție „empirism radical” pentru a arăta că nu numai lucrurile fizice, dar și cele de ordin spiritual sunt, deopotrivă, elemente ale experienței („Voința de a crede”, „Pragmatismul”, „Eseuri despre empirismul radical”, „Varietatea experienței religioase”). 2. Henry J. (1843-1916), scriitor american. Naturalizat englez. Frate cu J. (1). Inovația sa în tehnica romanului îl consacră ca pe unul dintre primii psihologi și un precursor al monologului interior, având ca motiv dominant confruntarea dintre civilizația europeană și spiritul american („Americanul”, „Portretul unei doamne”, „Washington Square”, „Ambasadorii”, „Aripile porumbiței”, „Cupa de aur”, „Strângerea șurubului”). Nuvele („Daisy Miller”). Proză fantastică („Turnul de fildeș”). Eseuri și critică literară („Poeți și prozatori francezi”, „Însemnări despre prozatori”).

JAMES [dʒeimz] OF HOLLAND PARK P(hyllis) D(orothy), baroneasă (zisă P.D.) (n. 1920), scriitoare britanică. Autoare de romane polițiste caracterizate printr-o atmosferă de suspans tensionată, terifiantă, cu răsturnări de situații dintre cele mai neașteptate („O nebunie care provoacă moartea”, „Insula morților”, „Un anume gust pentru moarte”).

IACOB (JAMES [dʒeimz]), numele a doi suverani ai Angliei din dinastia Stuart: I. I, rege al Scoției ca I. VI (1567-1625) și rege al Angliei și Irlandei ca I. I (1603-1625). A întărit absolutismul regal, provocând un îndelungat conflict cu Parlamentul. Adept al anglicanismului, i-a persecutat pe catolici și puritani. În vremea sa, englezii au întemeiat (1607) prima lor așezare (Virginia) din America de Nord. I. II, rege al Angliei, Scoției și Irlandei (1685-1688). Convertit la catolicism (1669/1669). Înlăturat din cauza politicii sale procatolice și a apropierii de Franța, a fost înlocuit cu William III.

IACOB (JAMES [dʒeimz]), numele a șase regi ai Scoției din dinastia Stuart. Mai importanți: 1. I. I (1406-1437), încoronat în 1424. A încercat să supună nobilimea autorității centrale, dar a fost asasinat. 2. I. VI v. I. I al Angliei și Irlandei.

Intrare: James
James
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.