3 definiții pentru Bello

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BELLO, oraș în Columbia centrală, în aglomerația Medellin; 212,9 mii loc. (1985, cu suburbiile). Centru ind. într-o zonă cu expl. auroargentifere.

BELLO, Andrés (1781-1865), scriitor, pedagog și om de cultură venezuelan. Stabilit în Chile. În afară de importante studii lingvistice și juridice, a scris poezii neoclasice, mult imitate în epocă.

PORTBELO (PORTO BELLO, PUERTO BELLO), localitate în N statului Panamá, port. la M. Caraibilor, la 32 km NE de Colón, într-o zonă producătoare de banane; 3,1 mil. loc. (1990). Așezarea a fost vizitată și denumită de către C. Columb (1502). Orașul a fost fundat în 1597, devenind curând al treilea port al comerțului colonial spaniol și punctul terminus nordic al drumului spaniol peste istmul Panamá. Atacat de Fr. Drake (1596). Alezarea veche spaniolă și fortificațiile militare de la San Lorenzo, exemplu de arhitectură militară (sec. 17-18), ale puternicului sistem de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, au fost incluse (din 1980) în patrimoniul cultural universal.

Intrare: Bello
Bello nume propriu
nume propriu (I3)
  • Bello