3 definiții pentru voodoo woodoo vudu vodu


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

voodoo adj. (americanism) Relativ la practicile cultului negro-american cu același nume ◊ „Practicile voodoo” ◊ „22” 39/96 p. 2; v. și manipulá (1993) [pron. vudú] (din engl. americ. voodoo)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

VOODOO (VODU, VUDU, WOODOO) (< engl. americ.) subst. Ansamblu de credințe și practici magice, apărut în sec. 18 în ins. Haiti în rândul sclavilor proveniți din Africa de Vest. Derivă din tradițiile religioase africane dar a preluat prin sincretism și unele elemente din religia catolică. Imigranții haitieni au răspândit v. și în S.U.A.; o variantă aparte este v. din New Orleans. Forme asemănătoare de cult (dar cu denumiri diferite) se întâlnesc și în alte ins. din Marea Caraibilor și în America de Sud. Practicile v. includ dansuri rituale în acompaniament de tobe, în timpul cărora unii participanți intră în transă (se consideră că atunci corpul lor este posedat de spirite, care transmit diverse mesaje). Printre scopurile ceremoniilor v. se numără vindecarea de boli, protejarea de forțele malefice, dezlegarea de farmece. Se practică și sacrificarea unor animale și, în mai mică măsură, unele forme de magie neagră, aspecte care au fost mult exagerate în filmele horror. În sens propriu, termenul desemnează și zeul sau obiectul sacru. Printre entitățile adorate există așa-numitele loa (spirite ale strămoșilor, ale diferitelor forțe ale naturii etc.), diferențiate în rado (benefice) și petro (malefice). V. și vodun. corectată

Intrare: voodoo
cuvânt din altă limbă (I4)
 • voodoo
cuvânt din altă limbă (I4)
 • woodoo
cuvânt din altă limbă (I4)
 • vudu
cuvânt din altă limbă (I4)
 • vodu

voodoo woodoo vudu vodu

 • 1. substantiv Ansamblu de credințe și practici magice, apărtu în secolul XVIII în insula Haiti în rândul sclavilor proveniți din Africa de Vest. Derivă din tradițiile religioase africane dar a preluat prin sincretism și unele elemente din religia catolică. Imigranții haitieni au răspândit voodoo și în S.U.A.; o variantă aparte este voodoo din New Orleans. Forme asemănătoare de cult (dar cu denumiri diferite) se întâlnesc și în alte insule din Marea Caraibilor și în America de Sud. Practicile voodoo includ dansuri rituale în acompaniament de tobe, în timpul cărora unii participanți intră în transă (se consideră că atunci corpul lor este posedat de spirite, care transmit diverse mesaje). Printre scopurile ceremoniilor voodoo se numără vindecarea de boli, protejarea de forțele malefice, dezlegarea de farmece. Se practică și sacrificarea unor animale și, în mai mică măsură, unele forme de magie neagră, aspecte care au fost mult exagerate în filmele horror. În sens propriu, termenul desemnează și zeul sau obiectul sacru. Printre entitățile adorate există așa-numitele loa (spirite ale strămoșilor, ale diferitelor forțe ale naturii etc.), diferențiate în rado (benefice) și petro (malefice). Vezi și vodun.
  surse: DE
 • 2. adjectiv Relativ la practicile cultului negro-american cu același nume.
  exemple
  • Practicile voodoo. „22” 39/96 p. 2.
   surse: DCR2
  • [Cheyenne] susține că tatăl său, Marlon Brando, prin tehnicile voodoo i-a manipulat fratele pentru a-i ucide iubitul. R.l. 13 VII 93 p. 11.
   surse: DCR2

etimologie: