3 definiții pentru termoviziune

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TERMOVIZIUNE s. f. înregistrare de la distanță a temperaturii cu ajutorul unei camere de televiziune. (< termo- + viziune)

termoviziune s. f. (tehn.) Vizualizare a variațiilor și diferențelor de temperatură ◊ „Printre metodele folosite la reconstrucția «orașului vechi» [Cracovia] se află și cea care, cu ajutorul unei camere de «termoviziune», «iluminează» fațadele clădirilor vechi. Astfel, sunt descoperite, sub stratul de zugrăveală, modificări diverse și rămășițe ale arhitecturii și decorațiilor interioare vechi [...] Termoviziune este numele procedeului de detectare rapidă și prevenire a incendiilor în regiunile acoperite cu păduri pus la punct în Suedia. Este vorba de o cameră de televiziune ce înregistrează, de la 200300 metri înălțime, diferența de temperatură, la sol, începând cu 0,2 grade Celsius. În felul acesta «termoviziunea» poate semnala din timp cel mai mic incendiu.” I.B. 7 II 75 p. 4. ◊ „La institutul de oncologie din Capitală se folosește de curând, cu succes, termograful – un nou aparat pus la punct de cercetători români – în diagnosticarea tumorilor profunde. Față de aparatele clasice, așa-numitele aparate de termoviziune, termograful înregistrează nu numai radiațiile infraroșii, ci și căldura în general, transmisă de țesuturile din profunzime.” R.l. 25 XII 75 p. 5 //din termo- + [tele]viziune, după un model străin//

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+termoviziune (desp. -zi-u-) s. f., g.-d. termoviziuni, art. termoviziunii

Intrare: termoviziune
  • silabație: -zi-u-ne info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • termoviziune
  • termoviziunea
plural
genitiv-dativ singular
  • termoviziuni
  • termoviziunii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

termoviziunesubstantiv feminin

  • 1. Înregistrare de la distanță a temperaturii cu ajutorul unei camere de televiziune. MDN '00
etimologie:
  • termo- + viziune MDN '00

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.