3 definiții pentru ploșniță-de-pom

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PLÓȘNIȚĂ, ploșnițe, s. f. Insectă parazită, de culoare roșie, cu corpul turtit și cu miros urât caracteristic, care trăiește prin crăpăturile pereților sau ale mobilelor și se hrănește cu sângele omului; păduche-de-lemn, stelniță, polușcă (Cimex lectularius). ◊ Compuse: ploșniță-de-pom = numele a două insecte de culoare măslinie pe spate, cu antenele în dungi negre și galbene, care trăiesc pe fragi, pe zmeură, pe căpșuni etc. (Pentatoma baccarum și Dolycoris baccarum); ploșniță-de-grădină = insectă de culoare albăstruie, cu miros usturător, foarte dăunătoare legumelor (Sirachia oleracea); ploșniță-sură = insectă de culoarea bronzului, cu aripi înguste și cu capul în formă de cub, care împrăștie un miros aromatic (Syromastes marginatus); ploșniță-de-apă = a) insectă care înoată pe spate la suprafața apei și care are un ac otrăvitor (Notonecta glanea); b) răcușor; c) cornățar; ploșniță-de-câmp = insectă parazită verzuie pe spate, castanie pe aripi și roșiatică pe burtă, care trăiește pe fructe și pe legume (Palomena prasina); ploșnița-verzei = insectă dăunătoare, de circa 8 mm lungime, roșie cu pete negre, care atacă varza și conopida (Euryderma ornata).Cf. ceh. ploščica.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ploșniță-de-pom (insectă) s. f., g.-d. art. ploșniței-de-pom; pl. ploșnițe-de-pom

!ploșniță-de-pom (insectă) s. f., g.-d. art. ploșniței-de-pom; pl. ploșnițe-de-pom

Intrare: ploșniță-de-pom
ploșniță-de-pom substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ploșniță-de-pom
  • ploșnița-de-pom
plural
  • ploșnițe-de-pom
  • ploșnițele-de-pom
genitiv-dativ singular
  • ploșnițe-de-pom
  • ploșniței-de-pom
plural
  • ploșnițe-de-pom
  • ploșnițelor-de-pom
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ploșniță-de-pom, ploșnițe-de-pomsubstantiv feminin

  • 1. Numele a două insecte de culoare măslinie pe spate, cu antenele în dungi negre și galbene, care trăiesc pe fragi, pe zmeură, pe căpșuni etc. (Pentatoma baccarum și Dolycoris baccarum). DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic