4 definiții pentru philips

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

philips s. m. (fig.) Delator ◊ „Se vede [...] și teama de «philipși», adică de trăgători cu urechea, trăgători fără gloanțe dar la fel de periculoși ca și cei înarmați până-n dinți, într-o lume unde o mentalitate bolnavă încurajează în continuare delațiunea.” R.l. internaț. 31 V 94 f.p. [pron. filips] (din aparatura Philips folosită de securitate pentru a asculta convorbirile celor suspectați)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PHILIPS [fílips], companie olandeză fondată în 1891, la Eindhoven, de inginerul Gerard P. (1858-1942) și de tatăl său, bancherul Frederik P. Inițial s-a numit P. Electronics N.V.; în 1912 a luat actualul nume, iar în 1914 a creat P. Research Laboratories. După Primul Război Mondial, a devenit cea mai mare exportatoare din lume de lămpi cu incandescență. După 1927, s-a lansat în fabricarea tuburilor electronice și a aparatelor de radio, creându-și numeroase filiale. În prezent își desfășoară activitatea în aproximativ 60 de țări, cuprinzând producție de instalații de iluminat, aparate electrocasnice, instalații și aparate pentru sunet și imagine, semiconductori, echipamente electronice și medicale etc.

PHILIPS [fíləps], William D. (n. 1947), fizician american. Cercetător la Institutul de Standarde și Tehnologie din Maryland. Împreună cu S. Chu și C. Cohen-Tannoudji, a pus la punct (1985) o metodă de răcire și captură a atomilor prin radiație lase. Premiul Nobel pentru fizică (1997), împreună cu S. Chu și C. Cohen-Tannoudji.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

philip, philipși s. m. (peior.) delator, informator.

Intrare: philips
philips
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.