4 definiții pentru oliveira


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

OLIVEIRA, Antônio Mariano Alberto de (1859-1937), poet brazilian. Lirică parnasiană cu tematică peisagistică („Cântece romantice”, „Meridionalele”, „Suflet în floare”). Eseuri literare („Cultul formei în poezia braziliană”, „Sonetul brazilian”). Unul dintre întemeietorii Academiei braziliene de Litere.

OLIVEIRA, Manoel de (n. 1908), regizor portughez de film. Renumit pentru longevitatea sa artistică. Marea majoritate a filmelor sale au la bază opere literare portugheze sau universale („Dragoste până la pierzanie”, „<Nu> sau deșarta glorie a puterii”, „Valea lui Abraham”, „Mănăstirea”). Numeroase scurtmetraje („Pictorul și orașul”, „Pâinea”, „Vânătoarea”, „Picturile fratelui meu Júlio”).

OLIVEIRA MARTINS, Joaquim Pedro de (1845-1894), istoric, sociolog și om politic portughez. Ministru de Finanțe (1892). Ca istoric a promovat o metodă modernă, bazată pe cercetarea izvoarelor și consultarea datelor furnizate de alte științe (economie, sociologie ș.a.). Autor al unei „Istorii a civilizației iberice”, a unei „Istorii a Portugaliei” și a unei „Istorii a Republicii romane”.

SALDANHA OLIVEIRA E DAUM [saldəña olivəirə i dəun], Joāo Carlod duce de ~ (1790-1876), general și om politic portughez. De mai multe ori ministru; prim-min. (mai-nov. 1835, 1846-1849, 1851-1856, mai-aug. 1870). Reforme în sistemul politic și în economie. A încercat, fără succes, folosirea unor metode autoritare de guvernare.

Intrare: oliveira
oliveira
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.